UFC 141 Sportbeleving op en top!

 

UFC 141 Sportbeleving op en top!

Waarom kan dit niet in Nederland?

 

Las Vegas (USA) / Helmond,- Van 26 december tot en met 2 januari verbleven Jan en Peter Wetzer van Nihon Sport Nederland in Las Vegas. Beide Helmondse ondernemers hadden voor 30 december een bezoek aan UFC141 op het programma staan; een van de hoogtepunten van hun reis naar Vegas.

 

UFC

Het Ultimate Fighting Championship (UFC), oftewel Mixed Martial Arts (MMA), is een van de snelst groeiende vechtsporten wereldwijd. Geen enkele andere vechtsport groeit zo snel als MMA. In Amerika is het enorm populair en is het al groter dan bijvoorbeeld het basketbal.

“Twee jaar terug was ik al eens in Vegas en bezocht in de MMA Awards Show. Dat maakte al enorme indruk op me” zegt Peter Wetzer. “Afgelopen jaar hebben we in Oberhausen ook al eens een UFC wedstrijd bezocht. Maar Las Vegas slaat werkelijk alles!”.

“Ik heb al veel topsportevenementen bezocht. Wereldkampioenschappen judo, ‘Tournoi de Paris’, Olympische Spelen. Noem het maar op. Qua sportbeleving en show is de UFC echter een klasse apart. Wat een schitterende sportbeleving en wat een perfect georganiseerd evenement. Die Amerikanen weten MMA op schitterende wijze te verkopen. Ik krijg er nog kippenvel van…..”

UFC141 werd verstreden in de Grand Arena van het MGM Grand Hotel in Las Vegas; een van de meest prestigieuze en luxe hotels van Las Vegas. “De zaal was uitverkocht en ik denk dat er ongeveer 15.000 bezoekers waren. Voor, tijdens en na het toernooi geen enkele wanordelijkheid. De mensen leefden écht mee met de sporters. Héél Las Vegas stond in het teken van de UFC. Overal billboards, videowalls en alle kranten schreven er over.”

 

ALISTAIR OVEREEM

Tijdens de UFC141 maakte de Nederlander Alistair Overeem zijn debuut in de UFC. De kampioen van o.a. de K1 en Strike Force moest het opnemen tegen voormalig UFC kampioen Brock Lesnar. “Wat een toppers! En wat een schitterende partij van Overeem. In de eerste ronde schakelde hij Lesnar uit met een tik op de lever. Overeem gaat een hele grote worden in de UFC!”

Overeem is tevens de grote ster van het MMA merk Hayabusa. Hayabusa is een van de grootste en beste MMA merken en wordt in de Benelux gedistribueerd door Nihon Sport Nederland. “Hayabusa is dé trendsetter in de UFC. Zeker als het om de sporttechnische artikelen gaat” zegt Jan Wetzer “Met ons eigen merk, Nihon Sport Fight Gear, timmeren we ook flink aan de weg. We lieten onze handschoenen zien aan UFC legende Randy Couture die we tegenkwamen bij de Gunstore. Hij zette er meteen zijn handtekening op!” zegt Wetzer junior trots.

 

SPORTER STAAT CENTRAAL

Peter Wetzer is geen ‘groentje’ in de vechtsportwereld en organiseerde zelf al menig topevenement. Zo was hij wereldwijd de eerste die een ju+++dotoernooi organiseerde met geldprijzen en organiseerde hij o.a. de Europese Jeugd Olympische Dagen, Nederlandse kampioenschappen en grote judogala’s in Deurne. Ook was hij de grote initiator van de eerste JBN-Awards. “Als ik iets organiseer staat de sporter altijd centraal. Vandaar dat ze bij mij als eerste geld konden verdienen bij een judotoernooi. Tijdens de gala’s in Deurne werden ze ontvangen, gepresenteerd en beloond als helden en was het uitgebreid op TV. En met de JBN-awards wilde ik de sporters eren omwille van hun topprestaties.” Welke indruk maakte de UFC op je? “Iedereen die me de afgelopen week getroffen heeft zal het beamen; ik raak er niet over uitgepraat. Ik heb nog nooit zo genoten en meegeleefd bij en van een sportevenement. Van A tot Z klopte werkelijk alles bij de UFC. Voor een sporter die daar mag acteren moet het een droom zijn die uitkomt.” “Ik heb mijn ogen goed de kost gegeven en heb het allemaal gevolgd. Van de persconferentie, weging tot de wedstrijden zelf. Allemaal perfect georganiseerd en uitgedragen met ontzettend veel passie!”.

“De media aandacht is ook enorm. Via Payperview wordt het rechtstreeks wereldwijd uitgezonden. Alle Amerikaanse zenders besteden er aandacht aan. Ik denk dat geen van de landelijke media hier echt aandacht geschonken heeft aan Overeems overwinning. Daar was zijn partij in alle sport- en nieuwsprogramma’s van Amerika. Dat zie ik het 8 uur journaal hier nog niet doen…..”

 

NEDERLAND

Zou zoiets in Nederland ook niet kunnen? “Tuurlijk kan dat!” zegt Peter Wetzer. “Waarom niet?” In Nederland en België worden al verschillende MMA-gala’s georganiseerd, maar tot wedstrijden in de octagon komt het vrijwel nooit. Bij de overheid heeft MMA een negatief imago. Zo werden diverse gala’s op het allerlaatste moment afgelast na interventie van de gemeente. “Ik denk dat MMA hier in het prille begin, dik 20 jaar terug, verkeerd gepresenteerd is en daar hebben de promotors nu nog altijd last van.” “MMA is een combinatie van o.a. boksen, judo, worstelen en karate; allemaal gerespecteerde sporten waarvan de meesten zelfs met een Olympische erkenning. Gecombineerd tot MMA schijnt het af te schrikken. De een spreekt over barbarisme, de ander noemt het bloederig en weer een ander vind de ‘kooi’ verderfelijk.” Peter Wetzer begrijpt het niet helemaal. “De sporters zijn absolute topatleten die goed getraind de wedstrijd in gaan. Bij de UFC vechten ze over drie ronden van vijf minuten. Dat is heel intensief en gaat er soms inderdaad hard aan toe. Dat iemand dan ook wel eens een bloedneus oploopt of een wenkbrauw scheurt is toch niet zo’n ramp? Ik zie bij andere, wel gerespecteerde sporten, wel eens ergere verwondingen en blessures.

 

RESPECT

MMA’ers behandelen elkaar met respect. Daar kunnen andere sporten nog van leren!”  “MMA combineert zoals gezegd diverse vechtsportdisciplines. Het is de ultieme vechtsport. De oude Grieken deden het al bij hun Olympische Spelen en noemden het Pancreas. In het begin hebben ze het hier in Nederland helemaal verkeerd gepresenteerd. Alles zou toegestaan zijn. Nonsens! Bij MMA zijn er, net als bij iedere andere sport, regels die de sporter in bescherming neemt. De term ‘kooi’ voor de octagon is ook helemaal de verkeerde. Het is absoluut geen kooi! Het is een ‘veiligheidsring’; die sporters en publiek beschermt. Omdat in Nederland vrijwel nergens in een octagon gestreden mag worden zie je hier veel MMA partijen in een boksring. Ik vind dat niet goed! Voetballen doe je ook niet op een basketbalveld. In de ring kan de sporter niet alle technieken toepassen zoals dat in de octagon wel zou kunnen. In een ring bestaat ook het gevaar dat ze eruit vallen.” zegt Peter Wetzer. “Ik ben zeker geen kenner en in Nederland en België hebben we veel mensen die er veel meer verstand van hebben dan ik. Ik ben echter erg enthousiast over MMA.”

 

HELMOND

Sinds je Nihon Sport Nederland hebt, heb je geen sportevenementen meer georganiseerd; kriebelt het niet? “Ja, eigenlijk wel!” zegt hij resoluut “Maar een dag heeft helaas maar 24 uur!”

“Ik heb ooit journalistiek gestudeerd en lees veel over vechtsport en kijk dan hoe vechtsporten en vechtsporters zich presenteren. In het MMA en kickboksen kampt men met een imagoprobleem. Ik heb echter niet de indruk dat overheidsbestuurders zich er echt in verdiept hebben. Zo werd onlangs een MMA gala afgekeurd in Almelo. Ik heb de commentaren in de kranten er op nagelezen en heb zelfs de beredenering op de site van de gemeente Almelo gelezen. Op mij maakt het de indruk dat er mensen beslissingen nemen over zaken waarvan ze écht geen verstand hebben. Ik heb zelfs nog de moeite genomen de Almelose burgemeester een brief te sturen. Ook Burgemeester Van der Laan van Amsterdam was aanvankelijk negatief, maar lijkt bijgedraaid te zijn. De Burgemeester van Hoorn trok onlangs de bokshandschoenen aan en ging met zijn wethouder de ring in. Goede PR voor de sport.”

“Er kan en moet nog veel verbeterd worden in de organisatie van MMA evenementen denk ik. Ik ben niet iemand die dat dan alleen maar roept. Getriggerd door het voorval in Almelo heb ik onlangs zelfs contact gezocht met de wethouder sportzaken in mijn woonplaats. Ik wilde hem mijn visie gay porn pictures geven en wilde zelfs een initiatief ondersteunen om in Helmond een MMA-toernooi te organiseren. Ik had gehoopt dat ze me in Helmond onderhand wel kennen, maar verder dan een nietszeggende afzegging van de wethouder kwam het niet. Raar! Zonder dat de meeste mensen het waarschijnlijk weten stelt Helmond eigenlijk wel iets voor in de vechtsportwereld. Niet alleen in het Judo, maar zeker ook in het kickboksen en MMA. We hebben een wereldkampioen kickboksen en top UFC’ers uit Amerika komen naar Helmond om hier bij een plaatselijke sportschool te trainen. Binnenkort debuteert zelfs de eerste MMA’er die in Helmond traint in de UFC. Dat is uniek!”

“Vechtsporten kunnen een maatschappelijk rol vervullen en o.a. mensen aan het sporten krijgen en integratie bevorderen! Ze zullen het nog beter moeten ‘verkopen’ en de diverse MMA-organisaties zullen de koppen bijeen moeten steken.”